Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Familiepl 2023-02-10 11:28:26
Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie Nathan Dumlao/ Unsplash
Czy tranem możemy określać tylko oleje pozyskiwane z wątroby ryb dorszowatych? Nic bardziej mylnego! Tranem możemy bowiem nazywać płynne tłuszcze, które zostały otrzymane z wątrób ssaków morskich i ryb, a także tkanki tłuszczowej niektórych ssaków morskich.
Olej z ryb morskich jest niezwykle bogaty w witaminy A i D oraz kwasy Omega 3 (EPA, DHA), które dbają o zdrowie naszego układu krążenia, nerwowego, regulują także poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz wpływają na prawidłowy rozwój kości i zdrowie narządu wzroku. Okazuje się więc, że regularne spożywanie tranu wyjątkowo korzystnie wpływa na zdrowie całej rodziny – zarówno najmłodszych, dorosłych, jak i seniorów.
Jednak nieoceniony jest wpływ kwasów Omega 3 na prawidłowe funkcje naszego układu nerwowego, a co za tym idzie – na pracę mózgu. Dlatego tak ważna jest codzienna suplementacja tranem u dzieci i młodzieży, których mózgi aktywnie się rozwijają. Dzięki temu przyspieszymy proces uczenia się, korzystnie wpłyniemy na zdrowie mózgu najmłodszych oraz poprawimy koncentrację.
ZOBACZ TAKŻE:
DIETETYCZKA wyjaśnia: Suplementacja witaminą D3 na wiosnę - czy jest konieczna?>>
W oleju z wątroby rekina zawarte są z kolei alkiloglicerole, należące pod względem budowy chemicznej do grupy eterów lipidowych, które w śladowych ilościach są obecne w organizmie człowieka. Tymczasem na przykład w oleju z wątroby rekina ich zawartość jest wielokrotnie większa, a tym samym korzystniejszy wpływ na nasze zdrowie. Alkiloglicerole m.in. zwiększają ilość limfocytów B, CD oraz T, a także leukocytów, wpływają pozytywnie na poziom immunoglobulin A i M, przez co zwiększają odpowiednio tzw. odporność komórkową i humoralną organizmu. Dlatego Tran z Rekina Domowej Apteczki tak doskonale wspiera odporność w sezonach chorobowych, czy przesilenia wiosennego.
Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Specjalistka Przyjazna Insulinoopornym oraz laureatka tytułu „Mózg Roku" 2021. Specjalizuje się w dietoterapii insulinooporności i choroby Hashimoto. Fascynatka rytmu dobowego i higieny snu. Prywatnie mama dwójki małych dzieci i wielbicielka porcelany
- Silna odporność jest ważna nie tylko w okresie jesienno-zimowym. Warto o nią zadbać przez cały rok, wzbogacając swoją codzienną dietę substancjami o działaniu antyoksydacyjnym i wspierającym układ immunologiczny. Jedną z takich substancji jest olej z wątroby rekina – mówi dietetyczka Magdalena Irmińska.
- W oleju z wątroby rekina znajdują się, m. in. alkiloglicerole. Wspomagają one naszą odporność w zwalczaniu infekcji, zwiększają liczbę erytrocytów i limfocytów we krwi, a do tego mają działanie antyoksydacyjne. Dlatego warto sięgnąć po Tran z Rekina firmy Domowa Apteczka, który oprócz alkilogliceroli zawiera w swoim składzie również cynk i selen. Wszystkie te substancje dodatkowo wzmacniają Twoją odporność. Oprócz tego preparat posiada certyfikat Narodowego Instytutu Leków. Warto wziąć to pod uwagę, ponieważ producenci suplementów w Polsce często nie posiadają żadnych certyfikatów potwierdzających skuteczność sprzedawanych przez nich preparatów – dodaje dietetyczka.
Tran z Rekina od Domowej Apteczki dla zdrowia całej rodziny!
Po Tran z Rekina o smaku malinowym warto sięgać nie tylko w sezonie jesienno-zimowym, aby wzmocnić odporność. Całoroczna suplementacja całej rodziny, odpowiednio dobranymi dawkami, na pewno przyniesie wiele korzyści dla zdrowia i samopoczucia. Co ważne, Tran z Rekina z Domowej Apteczki zawiera substancje aktywne, które charakteryzują się wyjątkowo wysoką biodostępnością, gdyż jest on wytwarzany w unikalnej technologii EmulOil®.
A dodatkowo preparat nie daje rybiego posmaku - ma za to pyszny, malinowy smak, który przypadnie do gustu zarówno młodszym, jak i starszym. Można go podawać dzieciom już od 3. roku życia.
Certyfikowany olej rybi zawarty w Tranie z Rekina, jest wytwarzany w Islandii z poszanowaniem środowiska naturalnego. Został on również dokładnie przebadany na obecność metali ciężkich, dioksyn oraz innych zanieczyszczeń.
Wyjątkowy skład produktu obfituje w cynk oraz selen, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Dodatkowo wywierają one korzystny wpływ na zdrowe kości i zęby, skórę i włosy (cynk) oraz paznokcie (selen). Wątroba rekina grenlandzkiego, z którego został wytworzony, zawiera m.in. alkiloglicerole (lipidy o dużej aktywności biochemicznej) i skwalen, które w wyjątkowy sposób wspierają układ odpornościowy.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.